Vi kan garanterat säga att CD-skivor eller CD-format i sig håller på att dö ut. Försäljningen av filmer har minskat drastiskt och kanaler beställs inte lika flitigt som förut. Alla dessa olika produkter har istället ersatts av något som kallas för streaming, men vad är streaming egentligen och kan man lita på att kvaliteten är lika bra?

För den som inte har använt sig av streaming tidigare kan det vara en aning knepigt att förstå sig på. Av denna anledning har vi valt att försöka vara så enkla i vår beskrivning av tjänsten som möjligt. Till att börja med är streaming ett ord som kommer från engelskan och som på svenska kan översättas till strömning. Enkelt förklarat kan man säga att streaming då är en process som gör att ljud och bilder kan överföras med hjälp av internet, från en person till en annan. Streaming kan också användas av företag, vilket då gör att det är källan (företaget) som överför till mottagaren (privatpersonen).

När denna process sker skickas en signal iväg. Innan bilden eller filmen har skickats iväg ligger den lagrad i form av en vanlig datafil. Detta är alltså vad som sker hos källan till produkten. När datafilen skickas över i form av en signal omvandlas signalen snabbt till en bild, ljud eller film hos den som tar emot den. Spotify är t.ex ett utmärkt alternativ på vad streaming av musik är och Netflix ett riktigt bra exempel på streaming av film.

Streaming över internet

Som vi tidigare har nämnt är streaming inte enbart något som kan fungera tillsammans med musik. Streamingtekniken gör det även möjligt att titta på video eller bilder av olika slag. När signalerna skickas till din enhet tar de upp otroligt lite plats, till skillnad från en full dvd-samling som tar upp mycket utrymme i sitt sovrum eller vardagsrum.

Streaming över internet är idag den absolut vanligaste och mest populära metoden. För att ta del av videos, bilder eller musik behöver du endast vara uppkopplad till internet, använda dig av en hemsida eller tjänst som erbjuder streaming och därefter klicka på den film, video eller låt som du vill spela upp. Youtube är t.ex. ett riktigt bra exempel på hur man kan streama musik direkt från internet, samtidigt som man håller sig innanför de gränser som anses lagliga. Många användare menar dock att Youtube inte kan förse sina användare med den högsta kvaliteten på filmer och att ljudet skulle behöva en ordentlig uppfräschning. Vill man titta på film eller lyssna på musik kan tjänster som Spotify och Netflix vara betydligt bättre. Fördelen med Youtube är att tjänsten är helt kostnadsfri.

Vill du använda dig av streaming kan du välja två olika alternativ. Du kan antingen använda dig av internet som ovan beskrivet eller så kan du använda en tjänst där du tar hjälp av en mediaspelare. I många fall kommer mediaspelaren att finnas tillgänglig direkt på den sajt som du streamar ifrån och i vissa fall kommer du själv att behöva ladda ner en som du kan använda dig av och som stödjer signalerna.