Söker du information om streaming på svenska sidor, men utan resultat? Streaming är ett ord som är taget från engelskan och på svenska så kallas det strömning eller strömmande media. I vanlig folkmun är ordet streaming dock vanligare och ett ord som fler känner igen.

Vi får ständigt höra om möjligheten att streama både det ena och det andra, men vad betyder egentligen streaming och hur fungerar det? I denna text kommer vi dyka djupare in i ämnet så att du förstår hur det fungerar, samt hur du kan dra nytta av metoden i din vardag.

Förfrågan om att se filmer eller lyssna på musik över nätet är otroligt stor. Varje dag sker illegal fildelning överallt i hela världen, just för att människor vill ha tillgång till de senaste filmerna och den bästa musiken. Istället för att ladda ner eller ladda upp olagliga torrents kan man istället välja att streama alla sina filmer och låtar. Marknaden för streaming är idag enorm, trots att det inte var speciellt länge sedan som tjänsten blev möjlig.

Enkelt förklarat kan man säga att streaming är en typ av direktuppspelning av en film eller en specifik låt. Du tar hjälp av en mediaspelare som du laddar ner till din enhet och som kan ge stöd åt just denna funktion. Mediaspelaren gör det möjligt för dig att spela upp dina egna videos, bläddra igenom bilder i ett album eller lyssna på nedladdade låtar. Naturligtvis finns det även andra metoder som gör det möjligt för dig att streama. Streaming kan ske direkt över nätet eller med hjälp av t.ex. Youtube eller Spotify.

Det mediaspelaren också gör är att den ger dig möjlighet att koppla upp dig till oändligt många olika typer av onlinetjänster. Dessa tjänster kan sedan skicka filmer eller låtar direkt till din tv eller surfplatta, helt trådlöst och helt lagligt.

En streamingtjänst som verkligen har lyckats ta sig snabbt till toppen är Netflix. Idag finns det nästan inte ett enda hushåll som inte använder sig av tjänsten och mycket har att göra med det stora utbudet av filmer och serier, men även för att abonnemanget är relativt billigt. Netflix är en tjänst som du betalar med hjälp av ditt kreditkort och får därefter hundratals olika filmer att titta på. Här har du även möjlighet att skapa ett eget konto, så att alla i familjen snabbt kan hitta till sina egna favoriter inom loppet av sekunder.

Vet du hur Netflix fungerar? Då har du också koll på vad streaming är! Förvisso kanske du inte vet hur sändningen skickas över eller hur det fungerar bakom kulisserna, men grunden kommer du fortfarande att förstå dig på. Utöver Netflix så har även HBO Nordic och Viaplay varit riktigt omtyckta. Utbudet av filmer och serier uppdateras på löpande band, men även här gäller en abonnemangskostnad.

Vill man streama helt gratis så är detta faktiskt en möjlighet. Tv3Play och SVTplay erbjuder nämligen sina kanaler och program helt kostnadsfritt. För att få tillgång till dessa behöver du dock ha en bra uppkoppling till internet.