Under många år har kanaler varit nödvändiga för att människor ska kunna titta på de program som de önskar. Kanalerna får man till sin tv genom att kontakta de bolag som man använder sig av och därefter göra en beställning. Så fort man har gjort beställningen finns kanalerna tillgängliga, men detta kommer även med ett relativt högt pris som få är villiga att betala.

För att kunna ta del av de senaste filmerna och serierna började då människor istället att ladda ner dessa från nätet. Fildelning av detta slag är och har alltid varit olagligt, men bristen på möjligheter gjorde att många valde att strunta i detta. De hemsidor som erbjöd nedladdning började långsamt men säkert att stängas ner. Nya dök upp, men även dessa avslutades och blev inte längre tillgängliga.

Fildelning blev allt mer vanligt och av denna anledning blev det också fler som faktiskt åkte fast. Lösningen på problemet kom istället i form av streaming, vilket gjorde det möjligt för människor att ta del av alla sina favoriter på ett helt lagligt sätt. Streaming fungerar som så att en video eller musik skickas över nätet när användaren vill använda sig av den. Det betyder att du inte kommer kunna streama om du inte har tillgång till en internetuppkoppling eller om din uppkoppling är mycket svag.

Streming idag

Idag är streaming otroligt vanligt och majoriteten av alla människor använder sig av streamingtjänster istället för att beställa in vanliga kanaler. Netflix och Viaplay är två mycket bra exempel på streaming och här kan du ta del av de bästa och mest populära filmerna, programmen, serierna och dokumentärerna som skapats. Trots att all sändning går över internet så betyder det inte att det är gratis att använda sig av tjänsten, men det är fortfarande betydligt billigare än att ta in varje enskild kanal som man vill ha.

De smarta TV-apparaterna som finns idag brukar redan från start erbjuda visa streamingtjänster. Det enda du behöver göra är således att skaffa dig ett konto och därefter börja betala för ett abonnemang som passar dig. Vissa har endast ett abonnemang som förnyas med jämna mellanrum (efter ditt godkännande), medan andra erbjuder flera olika abonnemang beroende på ditt eget intresse och användningsområde.

När du använder en streamingtjänst är det viktigt att komma ihåg att du inte äger filmerna eller serierna, även om du betalar. Streamingtjänsteföretaget kan när som helst välja att byta ut de serier och filmer som finns, för att ersätta med nya alternativ. Det du betalar för är inte alltid de filmer som du ser när du öppnar upp tjänsten för första gången, utan du betalar för möjligheten till ett brett utbud av populära, spännande, lärorika eller underhållande program. Är det någon specifik kategori som du vill rikta in dig på kan du naturligtvis välja en tjänst som är anpassad efter detta. Det finns ett flertal som har valt specifika inriktningar, men i de allra flesta fall är tjänsterna och programmen anpassade för alla typer av intressen, åldrar och familjemedlemmar. Tjänsterna erbjuder olika abonnemang till olika priser.